Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci Ministerstvo zdravotnictví doporučuje cestovatelům, kteří pobývali v období od poloviny února 2020 v regionech Emilia-Romagna, Lombardie, Piedmont a Veneto, či v jiných oblastech s vysokým počtem onemocnění vyvolaných novým koronavirem, aby v následujících 14 dnech po opuštění daného regionu sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením se na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38 st. C, dýchací obtíže, kašel) a 2krát denně si měřili tělesnou teplotu.
Po návratu z uvedených regionů pečlivě sledujte svůj zdravotní stav. V případě výskytu výše uvedených příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktujte telefonní linku 112, operátor této linky Vám zprostředkuje kontakt spracovníky místně příslušné krajské hygienické stanice, kteří Vám sdělí další postup k zajištění Vašeho vyšetření a prevence eventuálního šíření nákazy.
Na základě informací o postupu ústředních orgánů a dle přijatých opatření orgánů ochrany veřejného zdraví doporučí Bezpečnostní rada další adekvátní kroky k zabránění vzniku epidemie, včetně možných postupů dle Pandemického plánu Středočeského kraje. Kraj je tak připraven v případě rozhodnutí příslušných krizových orgánů použít krizových opatření, které umožňuje krizová legislativa tak, aby byly zachovány potřebné podmínky pro ochranu životů a zdraví obyvatel ve Středočeském kraji.
Co je koronavirus?
Koronaviry jsou rodina virů, které obvykle způsobují respirační onemocnění. Patří k nim viry, které způsobují běžné nachlazení a závažnější onemocnění, jako je respirační syndrom na Středním východě (MERS-CoV) a syndrom těžkých akutních dýchacích cest (SARS-CoV).
Může se virus přenášet potravinami?
Předchozí zkušenosti s ohnisky nemoci způsobené MERS-CoV, SARS-CoV a dalšími respiračními viry (např. Ptačí chřipkou) naznačují, že by se nový koronavirus mohl přenášet ze zvířat na člověka. Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.
Snížení zdravotního rizika
Každý by měl praktikovat obvykle doporučovanou hygienu a další opatření na ochranu před infekcemi. To zahrnuje řádné hygienické návyky při přípravě pokrmů.
Co doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO)
Dobrá hygiena a hygiena jsou důležité, aby se zabránilo křížové kontaminaci mezi syrovými nebo nedotaženými potravinami a vařenými nebo připravenými k jídlu v kuchyni.
Pokud máte podezření na příznaky respiračního onemocnění, měli byste se vyvarovat přípravy jídla pro jiné lidi a standardně vyhledat lékařskou pomoc.
S kým se mohu poradit?
Kontakt na Krajskou hygienickou stanici kvůli koronaviru:
Středočeský kraj - 771 137 070
Praha 9:00 až 20:00 - 773 782 850 nebo 773 782 856
Státní zdravotnický ústav navíc zřídil speciální infolinku a na dvou číslech se můžete dozvědět, jak se dál chovat.
Infolinky Státního zdravotního ústavu:
724 810 106
725 191 367
Informace o koronaviru (COVID-19) pro Středočeský kraj – kontakty:
Kontakty na Krajskou hygienickou stanici pracovníci protiepidemických oddělení jednotlivých územních pracovišť (v pracovní době) zde
Mimo pracovní dobu je k dispozici telefonní linka 736 521 357, E-mail: vnn@khsstc.cz
Informace pro občany najdete také na webu Ministerstva zdravotnictví ČR, případně na stránkách Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.
Informace, které by se vám mohly hodit
Chcete zdarma dostávat informace o dění v obci? Přihlašte se k odběru Munipolis. Přihlašte se k odběru online
Projekty a dotace